Het is nog eens tijd voor een blogpost, aangezien de laatste al dateert van april. De zomervakantie is eindelijk aangebroken, dus nu heb ik weer wat meer tijd. Vandaag een paar film- en serietips hier op de blog!













1) Two Broke Girls
Deze serie gaat over twee twintigers in de grootstad New York die werken in een diner om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen. Soms is het wat voorspelbaar: Max - cyniste pur sang - kan in het begin helemaal niet overweg met Carolyn - verwend gespuis dat tot de upper class behoort, maar na het bankroet van haar vaders bedrijf alles verliest. Wanneer ze elkaar beter leren kennen, komt alles alsnog goed. De sitcom puilt uit van de platte moppen over vrouwen en buitenlanders. Je zou kunnen denken dat het hier gaat om scriptschrijvers zonder smaak, en over gratuite humor die de ignorante kijker slikt als zoete koek. De serie heeft dan ook al heel wat slechte recensies op haar kerfstok.

Toch zit er een addertje onder het gras: alles is er zó erg over, dat het niet gemeend kan zijn. Het kan zijn dat ik de show gewoon te grappig vind, en daarom wat door de vingers zie, maar volgens mij is het eerder de bedoeling van de scriptschrijvers om bepaalde dingen aan te kaarten: het ennui van de smartphonegeneratie, rassendiscriminatie (inderdaad), en om gewoon grappig te zijn - niet alle moppen zijn trouwens gender- en rasgerelateerd. Je kan de show trouwens geen afwezigheid van minderheden verwijten, wat bij andere shows vaak wel het geval is.

2) Black Books
Dylan Moran als handelaar in een boekwinkel, Bernard, steeds vergezeld van buurvrouw Tamsin Greig, aka Fran. Hier steken we compleet de oceaan over: de humor in Black Books is gortdroog en typisch Brits.

3) Les Revenants (The Returned)
Het enige wat ik over deze serie weggeef, is dat het gaat om een bus verongelukte schoolkinderen, die op mysterieuze wijze terug tot leven komen, en over de gevolgen daarvan.
Les Revenants kadert minder in het realistische genre en neigt meer naar science fiction, maar toch niet helemaal, want de reactie op de 'surreële' gebeurtenissen is wél realistisch. Klinkt allemaal erg mysterieus, maar ik wil geen spoilers weggeven, dus: kijken is de boodschap!

4) GIRLS
Dit is een van de series die door critici vaak verweten wordt een te blanke cast te hebben. GIRLS wil tegenwicht bieden aan series à la Gossip Girl, die een beeld schetsen van de New Yorkse upper class. Een upper class komen we in GIRLS niet tegen, wel het alledaagse (soms eerder naar het naturalistische en 'lelijke' neigende) leven van Hannah, Marnie, Soshanna en Jessa wordt in beeld gebracht. Hier zit net het probleem: in tegenstelling tot Gossip Girl, wil GIRLS realistisch zijn, en doordat er geen aandacht geschonken wordt aan mensen met een kleurtje, verliest het net z'n realisme. Toch wordt er in het tweede seizoen een poging gedaan om antwoord te bieden op de kritieken. Zelf vind ik die poging niet zo geslaagd. Toch is het al bij al een grappige serie, die de leegheid van sommige andere series (denk: Gossip Girl en Pretty Little Liars) ruimschoots overstijgt. Lena Dunham schrijft trouwens ook geweldig grappige stukjes in The New Yorker.  

5) Short Term 12
Dit is de enige film in het rijtje, maar wat een film! Grace (geweldige vertolking van Brie Larson) werkt als begeleidster in een tehuis voor kinderen met een slechte thuissituatie. Zelf heeft ze in haar verleden ook de nodige problemen op haar bord gekregen, deels daarom wil ze ervoor zorgen dat de kinderen in het tehuis een veilig schuiloord hebben, iets wat zij niet gekend heeft. Het is een super mooie film en ondanks het beladen onderwerp wordt hij nooit meelijwekkend: de personages bezitten een goede portie weerbaarheid tegen de harde omstandigheden van hun leven.

6) Orange is The New Black
Deze serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Piper Kerman. Net wanneer Kermans leven wat stabiliteit begint te vertonen, wordt de grond onder haar voeten vandaan geschopt en belandt ze in de gevangenis voor het smokkelen van drugssmokkel. De serie vertelt het verhaal van Piper in de gevangenis, maar ook dat van de andere inmates en dat van de cipiers. Een van de kritieken die hierop kwam, is het feit dat de serie een te blank uitgangspunt heeft en minderheidsgroepen te prototypisch voorstelt. Ik kan hier inkomen, maar desondanks blijft het een serie  dieper durft te graven dan de gemiddelde Amerikaanse serie. Er worden misstanden aangekaart zoals een corrupte leiding in de gevangenis, maar er is ook plek voor het hoopvolle. Dit alles wordt dan nog eens gemixt met een flinke scheut humor, want het blijft immers een televisieserie die de kassa moet doen rinkelen.


Zo, dit was het. Volgende keer: wat meer recensies van films: Boyhood, Zwei LebenDeux jours, une nuit en van een serie: The Bridge.

Reacties

  1. Uit deze series klinkt Les Revenants wel erg interessant voor mij! Two Broke Girls geeft wel wat humor en is fijn zo als je lekker niet wilt nadenken, haha. Orange is the new black wil ik ooit wel een kans geven.. maar nog niet :P

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts